top of page

La segona edició del projecte La Força del Teatre s'amplia a Gelida i als Monjos

Vilafranca del Penedès, 16 de gener del 2023 – Aquest dilluns el Casal ha presentat la segona edició del projecte La Força del Teatre, iniciativa que busca preservar la memòria de la llibertat d'expressió en la dramatúrgia i oferir un espai als joves perquè puguin exposar les seves inquietuds a partir d'una obra de producció pròpia.


El projecte va rebre un dels premis Impuls pel Territori 2022 que la Fundació Pinnae atorga cada any a iniciatives penedesenques, i això ha permès que La Força del Teatre s'expandeixi a Gelida i també als Monjos: aquest 2023 el taller s'impartirà als alumnes de l'Institut Milà i Fontanals de Vilafranca, a joves gelidencs en format extraescolar i a alumnes de l'Institut El Foix dels Monjos, tots entre els 15 i els 20 anys. És la primera vegada que el Casal porta activitats a altres municipis fora de Vilafranca, de manera que aquesta edició també suposa un fet històric per a l'entitat.


El projecte La Força del Teatre està integrat per dues parts. Per una banda incorpora una sessió teòrica amb Marc Jobani, on s'explora el teatre com a eina expressiva i es tracta el seu paper sociocultural en la història de la Humanitat, vinculant el teatre i diverses obres a la crítica i reflex de diferents èpoques històriques.


Per altra banda, el projecte també fomenta la creació de guions i peces teatrals elaborades pels mateixos alumnes, que enguany representaran al Teatre Casal, en un principi a la Unió Casal Gelidenc i a Mas Catarro dels Monjos. Aquesta part pràctica consistirà en onze sessions a càrrec de Marc Martí i Marta Casas. Marc Jobani és professor de l'Aula d'Humanitats del Casal de Vilafranca, mentre que Marc Martí és un dels professors de l'escola Artèria del Casal.


Així, La Força del Teatre busca acompanyar els alumnes en una tasca de recerca d'obres de teatre especialment rellevants en relació a la llibertat d'expressió, els valors democràtics i la tolerància; però sobretot aporta un espai perquè els participants puguin representar obres que parteixen de les seves experiències. L'objectiu principal, doncs, és permetre que els joves s'expressin a través del teatre.



Aquest 2023 el projecte començarà a l'Escorxador de Vilafranca amb els alumnes de l'Institut Milà i Fontanals el 18 de gener, al Centre Cultural de Gelida el dia 20 i més endavant a la Sala Alguer dels Monjos. Els tallers tindran una durada de dos mesos que culminaran amb les representacions finals, que seran obertes a tothom i també s'hi convidaran els alumnes dels instituts del Penedès per assistir-hi com a públic. A banda de les representacions a Gelida i als Monjos amb els seus grups respectius, el Teatre Casal acollirà les obres de tots tres municipis el dissabte 1 d'abril.


Expressar inquietuds i necessitats

El passat 2022, en la primera edició, La Força del Teatre va estimular tres representacions teatrals, elaborades i representades per un total de 14 alumnes del Batxillerat Artístic de l'Institut Milà i Fontanals.


En relació a les temàtiques que l'alumnat va escollir per expressar les seves inquietuds, es va voler interpel·lar directament algunes actituds i comportaments que els adults expressen davant els desitjos i pretensions dels joves. Així, els eixos principals que van proposar els alumnes van ser els reptes de ser artistes, el sostre de vidre i el terra enganxós, la lluita de classes, i l'homosexualitat i la masculinitat tòxica.


En total es van dur a terme sis sessions pràctiques, que enguany s'amplien a onze per aprofundir en la interpretació teatral. A més, s'estima que en aquesta edició es passi de 14 participants a una trentena entre els tres municipis.


El projecte La Força del Teatre pren com a punt de partida la programació d'actes en relació al centenari del Teatre Casal, que el passat 2021 celebrava els seus primers cent anys erigint-se com el teatre de fusta en actiu més antic de Catalunya.



Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page